Abdulkadir İPEKOĞLU

Abdulkadir İPEKOĞLU

BENİM CENNET ÜLKEM ANADOLUMDA DOKTORUMUZ NASIL OLMALIDIR?

BENİM CENNET ÜLKEM ANADOLUMDA DOKTORUMUZ NASIL OLMALIDIR?

Hz.Allah’ın arattığı en şerefli varlık olan insanın sağlığıyla ilgili görevli doktorumuza gerek muayene ve gerekse ameliyat olmaya karar verdiğinizde hangi ameliyat olursa olsun ona canınızı emanet ediyorsunuz. Yarın pişman olmamak için, doktorunuzu belirlerken, içtenlikle beklentilerinizi karşılayıp karşılamayacağını önceden belirlemeniz gerekir sanırım.

Hayatımız boyunca tecrübelerimiz sonucu  tüm doktorların sahip olması gerektiğine inandığımız  özellikleri kısaca  şu şekilde ifade edebiliriz:

Doktorumuz güler yüzlü olmalıdır: Hastalıklar insanları huzursuz, mutsuz eden olaylardır Moral ve güven hastalıkların iyileşmesinde çok önemli faktörlerdir Hastalık nedeniyle stres altında olan kişiye doktoru güler yüzüyle güven aşılamalı, hastalığı en kısa zamanda atlatacağına dair moral vermelidir. Samimi, içten yaklaşmalı ve kişinin içinde bulunduğu psikolojiyi anlayarak yumuşak ve sevecen olmalıdır…Ama yüzünden düşen bin parça olup, sirke dağıtan doktorlara ne demeli!..

Doktorlarımız ulaşılabilir olmalıdır: Kişi canını teslim ettiği, ameliyat olduğu veya olacağı doktora her acil durumda ulaşabileceğini bilmelidir Doktor cep telefonunu vermekten çekinmemeli, acil durumlarda telefona asistanı değil kendisi cevap vermelidir. Yüzde kaç doktorumuz bu kuralı uygulamakta dostlarım!..

Doktorlarımız açıklayıcı olmalıdır: Doktor hastalığın ne olduğunu, nasıl tedavi edileceğini, tedavi ve ameliyat sırasında ve sonrasında neler yaşanabileceğini, iyileşmesi iççin yaşantısında nelere dikkat etmesi gerektiğini ayrıntılı ve kişinin anlayabileceği bir dille anlatmalıdır Her soruyu dinleyip ayrıntılı olarak cevaplamalıdır Kendisini hastanın yerine koymalı ve endişelerine hak vermelidir Ameliyat sırasında olabilecek komplikasyonlar hakkında bilgi vermeli, ameliyat sonrası uygulanacak tedaviyi ayrıntılı olarak açıklamalıdır…Ama kanserli hastaya kanserlisin de dememek gerekir!..

Doktorlarımız dürüst olmalıdır: Doktor hastasına karşı her konuda dürüst olmalı ve ondan hiçbir gerçeği saklamamalıdır Ameliyat sırasında yaşanabilecek problemler, komplikasyonlar ayrıntılı olarak anlatılmalıdır Ameliyat sonrası hastanın yaşayabileceği zorluklar önceden belirtilmeli ve her türlü beklentiye hazır olarak ameliyata karar verilmesi sağlanmalıdır Doktor tedavideki her aşamayı ek bir kazanç beklemeden yapmalıdır Uygulanacak tetkikler ve ameliyat sırasında kullanılacak materyallerden ek bir kazanç beklememelidir.(Yıllarca neler çektik değil mi dostlarım!..)

Doktorlarımız yardımsever olmalıdır: Doktor mesleği gereği yaptığı ameliyat ve tedavilerden para kazanmalıdır Bu miktar hiçbir zaman anormal rakamlara çıkmamalı, maddi durumu zayıf olan hastalara mümkün olduğunca yardımcı olunmalı, gerekmeyen tetkik ve tedavilerden kaçınılmalıdır Gereken tetkik ve ameliyatlar için sağlık kuruluşlarından uygun fiyat avantajları sağlanmalıdır.Ameliyat dışı yöntemlerle iyileşme şansı olan hasta ameliyat edilmemeli, ameliyat mutlak gerekliyse yapılmalıdır..Gerektiğinde ameliyat ettiği hastasına kendi kanını verebilenleri kutluyoruz!..

Doktorlarımız yönlendirici olmalıdır: Doktor kendi branşı dışındaki konularda da hastaya yardımcı olmalı, en uygun tedavi seçeneklerine yönlendirmelidir.Ama bencillik ruhuyla hasta ölüme giderken, bunu yapan kaç doktor olduğunu tecrübeleriniz size zaten hatırlatmakta!.

Doktorlarımız temiz ve iyi giyimli olmalıdır: Doktor mesleğine ve hastasına saygılı olmalı bu yüzden her zaman saygıdeğer olmalıdır. Kendisine gösterdiği özen onun hastasının tedavisinde de göstereceği özenin göstergesi olduğu asla unutulmamalıdır .

Doktorlarımız referans verebilmelidir: Hasta, ameliyat olacağı doktorunun daha önce bu ameliyatı yaptığı hastalarla konuşabilme hakkına sahip olmalıdır Referans isteyen hastalarına, daha önce tedavi ettiği kişilerle ( önceden rızaları alınmak kaydıyla) referans olarak göstermeli, ameliyat  hastalarıyla görüştürmelidir. Doktor daha önce yaptığı ameliyatlarla ilgili hastasına rakamlar vermeli, başarı ve komplikasyon oranlarıyla ilgili dürüstçe tüm hastalarına bilgi vermeli ve ameliyat sonrası eskiden olduğu gibi hastayı hastabakıcılara terk edip unutmamalıdır!..

Doktorlarımız alanlarında tecrübeli  olmalıdır: Doktorun uygulayacağı ameliyatı daha önce kaç hastaya uyguladığı, bu ameliyatı hangi sıklıkla yaptığı çok önemlidir Doktorunuzun deneyimini ayrıntılı olarak araştırmalısınız. Bu konuda tereddüdünüz olursa başvuracağınız en önemli kaynak doktorun bulunduğu hastanedeki anestezi uzmanları ve ameliyathane hemşireleridir…(Hemşire=Aynı sütten=Kız kardeş anlamına geliyorsa,lütfen saygı ve sevgi gösterelim!.)

Doktorlarımız  gelişmeleri iyi takip etmelidir: Tıp teknolojisi baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir Teknolojiyi takip etmek ancak ilerlemiş ülkelerdeki bilimsel toplantılara, kurslara katılmak, yurt dışında bilimsel etkinliğini kanıtlamış cerrahların yanında çalışmakla olur Teknolojinin gereklerinden yararlanmayan, kullanamayan doktorlar hastalarına en modern tedavi tekniklerini sunamaz ve ameliyatlarını hastaya en uygun, en risksiz uygulamayı başaramaz. Lütfen doktorlarım, kendinizi bizler için yenileyiniz!..

Bu nedenle doktorunuzun yurt dışı, yurt içi bilimsel toplantılara ve kurslara düzenli olarak katılıp katılmadığını göz önünde bulundurmanız sizler ve sağlığınız için çok ama çok gerekir!..
 

Yukarıda saydığım tüm değerler bir doktor için artı değer değil, sahip olması zorunlu özelliklerdir, kısaca olmasa olmazıdır efendim…Siz duyarlı halkımız, doktorunuzu iyi seçin…

Not: Yıllarca bu necip halkımızı açıkça soyan, parası olmayanı ameliyat etmeyen, tanıdığı bir hasta gelince hastanede yer yoksa, garibanı hemen “iyisin” diye evine ölüme gönderen doktorları da gördük ama Allaha şükürler olsun son yıllarda Tıp fakültelerimizin öğrenci sayısının YÖK tarafından artırılmasıyla yüreği vatan-millet ve bayrak aşkıyla dopdolu öğrencilerimizin Allahın yarattığı en şerefli varlık olan İNSANLARI iyi etmek için kolları sıvadığına yürekten inanıyorum…

Bu doktorlarımızın değil ülkemiz garibanlarına, yurt dışındaki fakir ülkelere kendi gayretleriyle gidip oralara şifa dağıtmaları koltuklarımızı kabartmakta, ama ülkemizdeki ateist ve VAMPİR ruhlu doktor bozuntularının keyfini kaçırmakta değil mi!.. Rabbim bunları ıslah eylesin.

Bütün bunların yanında halen daha Türkiye genelinde bazı doktor demeye dilim varmıyor ama, sünnetsizlerin halen AKP hükümetinin getirdiği insanlara hizmete karşı çıkmasını da bir türlü anlamıyorum… Artık bu azınlık güruhunun da papucu çok kısa sürede dama atılacak ve asil halkımız huzur ve sağlığı en güzel şekilde son yıllarda olduğu gibi, inşallah yakalayacaktır.

Tam gün yasasına karşı beyaz önlüklerini giyip sokağa ellerinde pankratlarla çıkan bir doktoru bağışlayan ama ben DOKTOR değil, sokak teröristi olarak değerlendiriyorum ki karar sizin!..

Bu ruh ve inançla şifa bulmak için kendisine başvuran hastalarıyla yakınen ilgilenen inançlı ve imanlı doktorlarımızın günü kutlu, ailesiyle mutlu, gelecekleri umutlu olsun efendim...

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Abdulkadir İPEKOĞLU Arşivi