Abdulkadir İPEKOĞLU

Abdulkadir İPEKOĞLU

YARIN 2015’E DOĞRU NASIL BİR RİZE GÖRMEK İSTİYORUZ

YARIN 2015’E DOĞRU NASIL BİR RİZE GÖRMEK İSTİYORUZ

2011 SEÇİMLERİ ve MİLLETVEKİLİ ADAYLARININ GÖZÜNDE

YARIN 2015’E DOĞRU NASIL BİR RİZE GÖRMEK İSTİYORUZ

Yarın ve 2015”ler sözleri ile ifade etmeğe çalışacağımız yarının Rize’sine doğru yol alırken, aynı zamanda dünden yarına bağlantılarına da kurarak yolumuza devam edeceğiz. Çünkü; dün-bugün ve yarın, kişilerin de kopmaz, bölünmez bir çizgisidirDünsüz bugün olmaz, bugünsüz de yarın olmaz..Bugünü anlamak için dünü, yarını iyi hesaplayabilmek için de hem bugünü ve hem de dünü iyi araştırmamız gerekir sanırım!.. Lütfen  uyanık olalım!..

Bugünkü iç ve dış gelişmeler bizi (Rize’mizi) yarının ufkunda şu veya bu noktaya doğru götürüyor. Bu, şu veya bu nokta hangisi olacaktır?.. Varılacak notaların biri iyi ve mutluluk dolu, bir diğeri de yıllarca gurbette ömrünü çilelerle dolduran Rizelim için dertli ve kötü, bir başkası da şöyle böyle olabilir. Bu çeşitli yarınlardan hangisi Rize’nin yarını olabilir, lütfen efendim!..

Bunu bugünkü tutumumuz, davranışlarımız karar ve tercihlerimiz, birde dışarıdan gelen etkenler tayin edecektir. Bu etkenlerin bazısına tesir etmek ve onları değiştirmek elimizde olmayabilir, bazısı ise elimizdedir. Hatta dış etkilere direnmek ya da fırsatları kaçırmadan lehimize kullanmak da elimizde değil midir?.. Eğer Türkiyemin çimentosu Rize ise, Rize’mizin en güzeline lâyık olduğunu unutmayalım!.. Rize’mize yapılacak ihanetin cezasını ağır olacağını da bilelim!..

Güzel Rize’miz için bugün aldığımız ve alacağımız kararlar, yaptığımız ve yapamadığımız işler, yarınlara uzayıp onun alt yapısın oluşturacaktır. Dünü de, bugünü de değiştiremeyiz, artık olan olmuştur. Fakat, yarın daha olmamıştır. Değiştirmemiz mümkündür. Bir sonucu değiştiremezsek de tedbir alabilir, kötü tesirin zararlarından bir dereceye kadar kurtulabiliriz. Şu halde Rize’mizin daha iyi ve daha kötü bir yarınını çok kere bizler, bugünkü davranış ve kararlarımızla çizmiş olacağız!..

 1989 yılında açılan Sarp sınır kapısı ile hazırlıksız yakalanan güzel ilimiz, kısa sürede yoğun bir çalışma sonucu eksikliklerini tamamlamıştır. Önümüzdeki yılları hazıklıklı yakalayabilmesi için fert olarak vatandaşların ne yapmalarını tavsiye edersiniz? Sorusuna büyük bir çoğunluğun, “daha kaliteli eğitim” tavsiyelerinde bulunduğunun bilincinde olduğumuzu belirtmek zorundayız ki lütfen Başta Syn.Valimiz, Belediye Başkanımız  ve milli eğitim cenahlarının kulakları çınlasın!..

Bu arada dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmelerden bana ne diyemeyeceğiniz de ortadadır. Zira suya atılan bir taş misali nasıl halkalar halinde etkisini etrafa yayıyorsa, dünyada ve Türkiye’de de meydana gelebilecek gelişmelerin de Rize’mizi olumlu ya da olumsuz yönde etkileyeceği muhakkaktır. Lütfen adaylar, liderlere ve ardından yörelerine yürekten lâyık olsunlar!..

Şu muhakkak ki, geleceğin biçimlenmesinde biz insanların tercihleri büyük rol oynuyor. Nasıl bir Rize istiyoruz?.. 2002-2011 yıllara arasında nereden nereye geldik, veyahut 2002 yılının gerisinde miyiz sorusu dobra dobra cevaplandırılmalıdır!. Bizler Rize’mizi nasıl, ne kadar ve hangi istikamette, hangi kaynaklar üstünde kalkındırmak istiyoruz?.. Bütün bu amaçları ulaşmada yöre halkı olarak eğitim ve öğretimin yeterli olup olmadığını, yeterli değilse hangi önlemlerin süratle alınıp alt yapının oluşturulacağını çok iyi tespitle atılan sağlam temeller üzerinde kalkınmayı düşünüyoruz?..Ömrümüz bu mücadelelerle bitmek üzere iken, İnanıyoruz ki, sağlıksız temeller üzerinde yapılacak yatırımlarla yarına hazırlanmak asla mümkün değildir!..

Günümüz dünyasından hareketle güzel Türkiye’mizin kalkınmış illerinden örnek alarak 2015’li yıllarda Türkiye’miz ve Rize’mizi yüreğimizden haykırarak  hangi konumda görmek istiyoruz?.. Ricallerimiz uyusa bile Rizelilerin ve seçmenin uyumadığını ve güzel günleri sabırsızlıkla beklediğini, sırası gelince sorumlu olan ricallerden hesap soracağını lütfen herkes bilsin!..

 -Bugün Rize’mizin geçim omurgası, ana yolu ÇAY tarımıdır!..Çay ve kivi tarımının daha da gelişmesiyle tarımda öncü olacak şekilde mi?.. Kısaca çay, Rize’nin olmazsa olmazıdır da ama şu 21.asra girerken lütfen yöneticiler, uyumayalım ve uyanalım diyoruz!..

—Turizmde atılım yaparak, şehir merkezi-ilçeler-beldeler ve köyleriyle gerek Türkiye’de, gerekse yurt dışından özlenen ve aranan (dağ-yayla-deniz) turizminin cenneti Rize olarak mı? Bunca yazmamıza rağmen, henüz böyle bir oluşumun olmadığı da ortada değil mi; çokyazık!..

—Turizmin gelişmesi için şu dört unsur Rize’mizde yoksa turizmden söz etmenin de asla mümkün olmadığını lütfen dikkate alalım(Ulaşım-Tanıtım-Konaklama-Pazarlama!) Rizemiz’de yeterli oranda mı?.. Bugüne kadar yeterli olmadığını göre acilen bu dört ayağı lütfen yeni vekillerimizlerin de gayretleriyle hazırlayalım, zira yarın çok geç olabilir de ondan!..

-Kalkınmanın temeli sanayi ise, teknoloji ve sanayide atılım yapacak, sanayide öncü il olarak mı; veyahut yaş çay sezonu haricinde devletin kırkaltı çay fabrikalarıyla, özel sektörün de bir o kadar çay fabrikalarını kışın da çalıştırıp, üretim yapacak bir sanayi sektörü olarak mı?..

-Tıp, dişçilik, onkoloji,Hemşirecilik yüksek okulları ve  fakültelerinin kurulmasıyla, sağlıkla ilgili diğer eksik kuruluşların alt yapısının da hazırlanıp acilen birer birer devreye girmesiyle Doğu Karadeniz Bölgesi ve hatta Batum ve Gürcistan çevresine de hizmet verebilecek örnek sağlık merkezi bir il olarak mı, tersanelerin kurulmasıyla deniz sanayinde  öncülük edecek bir il mi?..

-Havalimanımız ve doğru dürüst bir limanımızın da olmadığını dikkate alırsak, gelecekte mevcut limanımızın canlanması ve hava limanımızın Pazarda yapılabilmesi için hangi MEGE projelerin altında imza atacaklarını Sayın vekillerimiz vakit geçirmeden deklare etmelidirler artık!..

—Yukarıda bir kısmı ifade edilen hedeflerimizden tercihlerimiz, yarını yapan değişiklik rüzgârlarına tesir edecek, hatta o rüzgârlardan biri olacaktır. Bakış açımızı objektif olarak tuttuğumuz müddetçe, tespitleri doğru yapabileceğimiz gibi, yanılma payımız da minimum seviyede olacaktır.(Lütfen bu konuda her şeyi hükümetler ve milletvekillerinden beklemeyelim, zira asil olan bizleriz ve onlar bizim vekillerimiz; ufuklarını bizler açalım, onlar bizi izlesinler!..)

—Rizelinin içindeki çalışma zevkini harekete geçirerek, Rizeli olup ülkemize yön veren bilim adamı, siyasetçi, sanayici, armatör ve iş adamlarımızı örnek göstererek, yarının Rize’sinde işsizler ordusunu da asgari seviyelerde tutarak ve hatta yok ederek, vatandaşımıza hedef gösterip bu hedefe doğru yılmadan yürümekle, Rize’mizin çehresinin en kısa zamanda değişeceği muhakkaktır; yeter ki niyetimizi samimi olsun-verdiğiniz sözlerin eri olun efendim!..

-Karadeniz insanı ve özellikle Rizelilerin gurbetçiliğin başlangıcından bu yana bireysel çabalarıyla başarıya yakaladığı; balıkçılık, gemicilik, fırıncılık, kumculuk, inşaatçılık, silâh yapımında çok başarılı olduğu bir gerçektir.Yalnız bu ruhu, önümüzdeki yıllarda gençlerimize yöneticisi, yönetileni ve iktidarımızla-muhalefetin de samimi destekleriyle gençlerimize aşılayabilmemiz, toplumla kalpten paylaşmamız dahi, inanalım ki Rize’mizin geleceğinin inşallah parlak bir müjdecisi olacak, şehitlerin ruhu şâd olacaktır!.

Yukarıdaki önerileri Rizeli, Rize’de yaşamaktan mutluluk duyan, Rize sevdalısı emekli bir öğretmenin görüşü olarak kabul etmenizi ve isteklerimizi devletimizin saygıdeğer yöneticilerine de iletecek olduğumuzu ve önerilerimizin dikkate alınacağının bilinmesini istirham ederim…Bu köşe yazılarını siyasilerin takip etmeleri, menfaatleri gereğidir!..

“Denizi kara, karayı para yapan” rahmetli Belediye Başkanımız Ekrem ORHON’UN:

-”Bugün Rize’m senden, Rize’m için, elinden geleni yapmanı ister!..” sözünü tüm Rizeliler ve Rize’mizi ve ülkemizi yöneten tüm yöneticilerimizin dikkatle uygulamasının Rizeliler ve Rize’de yaşayanlar olarak amansız takipçisi olacağımız muhakkaktır.

1991 yılında siyasiler için yazdığım küçük bir beyti, tüm adaylara ve siyasilere ithaf ediyorum:

“Rize’den Ankara’ya gidup oturur beyler/ Her seçimden seçime, ancak şenlenur köyler!..” İnşallah siyasiler ve vekillerimiz seçimden seçime köylerimizi ziyaret etmezler dileğimi de sunuyorum!..

Bu duygu ve inançla tüm iktidar ve muhalefet partilerinin m.vekili aday adaylarını yukarıda sıraladığım öneriler doğrultusunda halkımızın hizmetinde olmaları dileğiyle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Abdulkadir İPEKOĞLU Arşivi